Baanpraat: Continu Verbetermanager
20 Mei 2025
20 Mei 2025
“Ik houd van brood. Mijn opa was bakker en ik bakte vroeger mijn eigen brood. Dan is de keuze voor Bakker Goedhart geen toeval.” Aan het woord is Wouter van Buitenen (31), sinds een half jaar Continu Verbetermanager bij de bakkerij in Wateringen. Hij werkt er aan efficiëntere processen, minder verspilling én meer werkplezier voor de collega’s.
“Mijn werk draait om verbeteren en verliezen verminderen,” vertelt Wouter. “Minder afval, minder stilstand zorgen voor minder stress en voor meer rendement en werkplezier.” Want waar verspilling is, schuilt vaak ook frustratie. “Als brood van de band valt of een machine steeds hapert, dan raak je als medewerker ook je motivatie kwijt. Juist daar kunnen we winst boeken. Niet alleen financieel, maar vooral ook menselijk.” Samen slimmer werken
De mensen in de bakkerij zijn geweldig loyaal en werken hard, merkt Wouter. “Maar,” zegt hij, “op een gegeven moment wil je ook slimmer gaan werken.” En om dat te kunnen doen, moet je af en toe stilstaan bij wat er goed en minder goed gaat. Daar zit een uitdaging, want daar heeft men in de bakkerij niet altijd trek in. Logisch, begrijpt ook Wouter: “Als je rent, is het gevaarlijk om achterom te kijken.” Door veel in gesprek te gaan met iedereen in de bakkerij, weet hij steeds meer mensen mee te krijgen in de verbetercultuur.
Wouter werkte eerder in de pannenkoeken, poffertjes en sushi. Maar het bakken van brood blijkt van een heel andere orde. “Brood is een levend product. Als deeg een kwartier langer staat, verandert je hele product. En als een brood tien minuten te lang in de oven staat, kun je het weggooien. Je hebt weinig ruimte voor fouten.” De bakkerij is bovendien een dynamische omgeving, met krappe levertijden en last minute bestellingen. “Het proces is lang – van deeg maken tot rijzen, bakken en afkoelen ben je wel even bezig. En als je al krap in de tijd zit, mag er eigenlijk niets misgaan,” zegt hij.
Hoewel Wouter als enige Verbetermanager in Wateringen werkt, is hij niet alleen. Binnen Bakker Goedhart is een netwerk van Continu Verbeteraars actief, van Emmeloord tot Terneuzen. “We spreken elkaar wekelijks en leren veel van elkaars projecten. In Emmeloord hebben ze bijvoorbeeld een weekoverleg ingevoerd – dat doen wij nu ook. Het wiel hoeft niet telkens opnieuw uitgevonden.”
Verbeteren vraagt om structuur én overtuiging. “Je moet kritisch en analytisch zijn, maar ook goed met mensen kunnen omgaan. Ik heb een lean six sigma black belt, maar je redt het niet met een diploma alleen. Je moet draagvlak creëren, zeker in een organisatie met veel sterke karakters.” Meten is daarbij essentieel. “Iedereen ziet wel dat iets niet lekker loopt. Maar als je echt gaat meten, weet je waar het aan ligt. Meten, weten, denken, doen.” En dat doen varieert van een kleine aanpassing in een machine-instelling tot een project van maanden.
Voor de komende periode heeft Wouter duidelijke doelen: “We willen de efficiency verder verhogen. Dus: met minder verspilling meer produceren. En mensen niet laten hollen en stilstaan, maar in een goed tempo laten doorwerken.” Genoeg te doen dus. Maar ook genoeg om van te genieten. In het geval van Wouter liefst van Limburgs peelbrood. “En de volkorenbollen zijn ook erg lekker.”
“Als je in deze rol echt impact wilt maken, moet je niet alleen analytisch sterk zijn, maar ook mensgericht,” vertelt Wouter van Buitenen. “Je werkt met cijfers en processen, maar uiteindelijk draait alles om de mensen. Je moet ze meenemen in verandering, en dat vraagt overtuigingskracht.” Maar het levert ook veel op. “Onze bakkerijen zijn modern en de mensen zijn super betrokken. Ook belangrijk: je staat er niet alleen voor. En het mooiste is: brood blijft gewoon een prachtig product om aan te werken.”
Iets voor jou? Bekijk de vacatures.
Neem dan contact met ons op!
We zijn één grote familie van bakkers. Elke dag worden in onze 18 bakkerijen het lekkerste brood, heerlijk vers gebak en smaakvolle belegde broodjes gemaakt. Die worden aan meer dan 2.000 winkels door heel Nederland geleverd. We bestaan al meer dan 125 jaar. Er werken ruim 2.000 mensen. Van chauffeur tot chef bakkerij en van banketbakker tot verkoopmedewerker. In de bakkerijen merk je het familiegevoel waar iedereen elkaar kent en iedereen belangrijk is. En we zijn altijd op zoek naar meer leuke mensen. Jij bent broodnodig!
Zoek jij werk waarin je jezelf kan zijn, je kan ontwikkelen en ook nog eens leuke collega’s hebt? Kom dan bij ons werken als productiemedewerker, operator, medewerker technische dienst, in de productontwikkeling, kwaliteit, accountmanagement of andere staffuncties. Wij kijken naar jou, jouw kracht en je ambities en staan samen nooit stil.