Baanpraat: Productontwikkelaar

04 Sep 2024

 

Bij Bakker Goedhart bakken we al heel lang brood. Maar het kan altijd beter, lekkerder, luchtiger, verrassender… En daar komt onze proefbakkerij in Hedel om de hoek kijken. Hier ontwikkelt Twan Braber inmiddels al 2,5 jaar lang nieuwe broodproducten. Zijn studie Voedingsmiddelentechnologie en zijn kennis van de interactie van ingrediënten vormen een waardevolle aanvulling op de decennialange ervaring van zijn twee collega-proefbakkers. En ook zijn frisse blik op de bakkerij wordt gewaardeerd.

Nieuwe producten op de markt brengen

“Mijn collega’s zijn letterlijk opgegroeid met bakken en de bakkerij. Zelf kwam ik pas met bakken in aanraking toen ik een reep van bierbostel ontwikkelde, een restproduct van het bierbrouwproces,” vertelt Twan. Voeding op de markt brengen, dat vindt hij leuk. Daar kreeg en krijgt hij bij Bakker Goedhart alle ruimte voor. Al snel mocht hij zijn eigen projecten gaan doen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Op basis van een briefing of vraag gaan de proefbakkers aan de slag met testen van combinaties en ingrediënten. En de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. “Alleen al in citroenschil heb je bijvoorbeeld vele soorten. De uitmalingsgraad van de bloem, het aandeel eiwit, en daarmee gluten, een gemoute vlok, gekiemde roggekorrel, vullingen, verschillende soorten desems… het werkt allemaal mee.”

Mooi, lekker én maakbaar

Een product van Bakker Goedhart moet niet alleen mooi en lekker zijn, het moet ook gemaakt kunnen worden. “Kost het niet te veel tijd, past het in het proces, hoe werkt het deeg met de luchtvochtigheid in de bakkerij, hoe komt het uit de oven, voldoet het aan de warenwet? We testen het allemaal.”

Dromen van desem

Twan is nu vooral bezig met ontwikkelen van nieuwe volkoren vloerbroden. Enthousiast: “Desem moet je de tijd geven om te ontwikkelen. We laten het in de kuip rusten en verwerken het heel deegvriendelijk, zodat de ontwikkeling niet verloren gaat. Dan maken we een deegbol, die geven we nogmaals rust voordat we hem zijn eindvorm geven. Die laten we dan nog een keer narijzen. Dan snijden we hem in voor een mooie kam en dan gaat ie de oven in. Doordat de vloer van de steenoven heel heet is en direct de warmte overbrengt, barst het brood mooi open en krijg je die authentieke broodlook.”

Ruiken aan brood

Je merkt het, over brood is Twan niet snel uitgepraat. En ook niet uitgeleerd. Als dat wel zijn droom: alles weten en begrijpen van wat deeg doet. Hij is er eigenlijk altijd mee bezig: “Nu ik in het brood zit, let ik op vakantie wel beter op. Aan brood ruiken, dat is echt een nieuwe tic die ik ontwikkeld heb door hier te werken. Moet je ook eens proberen.”

Werken als Productontwikkelaar bij Bakker Goedhart

“We zijn op allerlei plaatsen in het bedrijf bezig met het ontwikkelen van producten. Maar in onze proefbakkerij zit je wel het dichtst op het vuur. Jij maakt de wensen en ideeën werkelijkheid,” zegt Twan Braber. “Daarvoor moet je creatief zijn, maar ook praktisch mee kunnen denken met de bakkers. En doorzettingsvermogen hebben. Want in één keer goed gaat het nooit.”

Iets voor jou? Kijk of er vacatures zijn. Je vindt deze functie in de categorie Commercie.

Over Werken in de bakkerij

We zijn één grote familie van bakkers. Elke dag worden in onze 18 bakkerijen het lekkerste brood, heerlijk vers gebak en smaakvolle belegde broodjes gemaakt. Die worden aan meer dan 2.000 winkels door heel Nederland geleverd. We bestaan al meer dan 125 jaar. Er werken ruim 2.000 mensen. Van chauffeur tot chef bakkerij en van banketbakker tot verkoopmedewerker. In de bakkerijen merk je het familiegevoel waar iedereen elkaar kent en iedereen belangrijk is. En we zijn altijd op zoek naar meer leuke mensen. Jij bent broodnodig!

Zoek jij werk waarin je jezelf kan zijn, je kan ontwikkelen en ook nog eens leuke collega’s hebt? Kom dan bij ons werken als productiemedewerker, operator, medewerker technische dienst, in de productontwikkeling, kwaliteit, accountmanagement of andere staffuncties. Wij kijken naar jou, jouw kracht en je ambities en staan samen nooit stil.